BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir
Merhaba Ziyaretçi,
Formumuza Hala Kayıt Olmadınmı?
Formumuzdan Faydalanmak İstemezmisin?
Forumda Bilgi Paylaşımı Yapmak İstemezmisin?
Moderatorlermize Ödevlerin Hakkında Soru Sormak İstemesmisin?
Tabiki İstersin O zaman Ne Duruyorsun Hemen Kayıt Ol ve Bilgilermizden Faydalan..

psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Uyeols10
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir
Merhaba Ziyaretçi,
Formumuza Hala Kayıt Olmadınmı?
Formumuzdan Faydalanmak İstemezmisin?
Forumda Bilgi Paylaşımı Yapmak İstemezmisin?
Moderatorlermize Ödevlerin Hakkında Soru Sormak İstemesmisin?
Tabiki İstersin O zaman Ne Duruyorsun Hemen Kayıt Ol ve Bilgilermizden Faydalan..

psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Uyeols10
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir


 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  


 

 psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Left_bar_bleue998 / 999998 / 999psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Right_bar_bleue

Deneyim :
psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Left_bar_bleue998 / 999998 / 999psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Right_bar_bleue

Saygınlık :
psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Left_bar_bleue998 / 999998 / 999psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Right_bar_bleue

Seviye :
psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Left_bar_bleue100 / 100100 / 100psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Right_bar_bleue


psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri Empty
MesajKonu: psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri   psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri EmptyCuma Nis. 23, 2010 11:12 am

HIPNOZ TEKNIKLERI

Hipnotizmanin tarihçesini islerken gördügümüz gibi; hipnotizma yapmak için bir çok usul kullanilmaktadir. Hatta her hipnotist kendi kisiligine uygun bir usul tesbit ederken; sujenin durumunu da göz önüne alarak bu usulünde zaman zaman degismeler yapabilmektedir. Belli basli hipnotistlerin kullandiklari usulleri ve metodlari yeri geldikçe izah ctmeye çalisacagiz. Ama esas vermek istedigimiz kendi kullandigim metodun ayrintilarini burada sizlere sunabilmektir. Yillarin arastirmalarinin vermis oldugu bilgi ve tecrübe birikimini burada satirlara dökmeye çalisacagim. bu arada literatür bilgisi ile çatisan veya desteklenen yerleri de özellikle belirtecegim. Simdilik asagida ismi belirtilen arastirmalarin usul ve metodlarini ve bu arada kendi usulümüzü aktarmaya çalisacagim. Bunlar;
1 - Kendi Usulümüz «Bakisla Tesbit, Sözle Telkin»
2- DELEUZE USULÜ
3-Tester USULÜ
4- NOIZET USULÜ
5- ESSDAIL USULÜ
6- FARIA USULÜ
7- BRAID USULÜ
8- CHARCOT USULÜ vardir.
9- LIEABEAULT USULÜ
10- BERNHEIM USULÜ
1- KENDl USULÜMÜZ: BAKISLA TESBIT, SÖZLE TELKIN METODU:
Metodumuz temelde diger tekniklerden pek farkli degildir. Bütün teknikler temelde ayni fizyolojik kanunlardan hareket ederek belirli sonuçlara ulasmislardir. Temelde ayni olan metodlar ve teknikler kullandiklari yol itibari ile birbirinden ayrilmaktadirlar.
Metodumuzun giris kismini Hipnotaabilite: (Suggestibilite) testlerini izah ederken kismen deginmistik. Burada konuyu daha detayli ve etrafli olarak inceleyecegiz.

Çalismalarimizda esas elde etmek istedigimiz amaç süjelerimizin bize olan itimat ve güvenlerini saglamaktir. Bunun için de bir çok hileli yola basvurmaktayim. Tarafimizdan bilinen bir çok fizyolojik illüzyon ve halusinasyonlardan yararlanarak; süjelerimizin itimadini saglamaktayiz. Süjelerimizin itimadini temin ettik-ten sonra onlan yavas yavas istedigimiz yöne kanalize etmekte ve bu arada olusan telkin alma kabiliyetindeki artmadan da yararlanarak onlari hipnotize etmekteyiz.
Herhangi bir süjemle hipnoz konusunda anlasmaya vardiktan sonra daha önceki bölümlerde gördügümüz; «Hipnoza Haziriik» safhasinda gerekli olan tüm sartlari yerine getirmeye çalisirim.
Hipnoza hazirlik safhasinda belirttigim Genel Faktörler ve Özel Faktör-lerden ne kadar fazla yararlanabilirsem basanm da o oranda artmaktadir. Ama bunun yaninda bu bahsettigimiz kolaylastima faktörlerin çoguna sahip olmadan da çok basarili hipnotizma seanslari yaptigimizi burada belirtmek isterim. Yeri geldikçe bu seanslann özel durumlarini izah etmeye çalisacagim.
Belirttigimiz çevre sartlarini da sagladiktan sonra süjemle hipnoz odasinda karsi karsiya geliriz. Odada bulunan sahislar ve süjem pür dikkat, hareketlerimi takip etmektedir. Bu andan itibaren biraz occuttik (gizemci), biraz esrarengiz tavir ve cümlelerle seansima baslarim.
Simdiye kadar bir kaç seansim hariç bakisla hipnotizma yapmis degilim. Dr.Braidin yapmis oldugu metodun bir benzerini uygulamaktayim. Bahsettigim hipnoz odasinin sade ve düz olan duvarina 20 x 20 cm. ebadinda bir beyaz veya saman kagidini bir selobantla yapistinnm. Bu yapistirma olayi rastgele bir olay degildir. Yaptigimiz her hareketin ya occuttik bir anlami veya fizyolojik bir temelivardir. Kagidi yapistirdigimiz yer süjemin göz hizasindan 30-40 cm. yukarida bulunur. Yaptigim çesitli denemelerde en uygun sartin bu oldugunu gördüm. Süjemm gözüyle ayni seviyede tutulmus, kagit yapistirma çalismalarinin sonucu daha basarisiz oldu.
Sira süjemin kagida olan uzakligin tesbite geliyor. Sujemin kagida olan uzakligi 1,5-2 metre kadar olmalidir. Daha uzak ve daha yakin mesafelerde ayni sekilde daha basarisiz sonuçlar verdigini gördüm.
Süjemizi uygun bir kanepeye oturturum. Otunna islemi de çok önemlidir. Süje otururken adalelerinden hiçbirinin kasilmamasi gerekir. Çünkü sabit bir sekilde uzun süre durmasini isteyecegimiz süjenin dikkati, bir müddet sonra adalelerinin agrisi ve kasilmasi sonucu dagilabilir. Bu da bizim isimizi bozar. Onun için süjemi dis hekimlerinin kullandigi tipten bir ayarlanan koltuga oturtmak en iyi yoldur. Sayet kullandigimiz koltuk bu ise bu koltugu 30-40 derecelik bir egim yaptirtilarak, arkaya yatirilmasi saglanir. Burada dikkat edilecek önemli noktalar-dan biride süjenin boyun adalelerinin bosta kalmasina mani olmaktir. Bu tip koltuklarda süjemizin basini destekleyecek düzenekler bulundugun-dan pek problem olmamaktadir. Sayet böyle bir koltuk imkanina sahip degilsek, ahat ve arkasi uzun olan bir kanapeden yararlanabiliriz. Kanapenin arkasinin (sirt dayanacak kismin) uzun olmasinin amaci; süjenm basini destekleme imkanina sahip olmamizdandir. Sayet böyle bir koltugumuz yoksa seansimizi basit bir karyola üzerinde de yapabiliriz
Tüm bunlardan amacimiz, süjemizin adalelerinin gevsek olabilecegi bir or- tami saglamaktir. Sayet bu sartlar saglanirsa artik süjemiz tüm kaslari esit oranda kasilacagindan (izometrik) hiç bir problem çikmayacaktir.
Bundan sonra süjemizin görüs alanina girebilecek her seyi ortadan kaldir- maya çalisiriz. Seyirci olarak bulunan kisiler, süjenin gerisinde bulundurulmalidir. Bundan amacimiz hertürlü vizüel uyariciyi ortadan kaldirmak, dolayisiyla dikkatin belirli bir noktada toplanmasini saglamaktir.
Süjemizin dikkatinin belirli bir noktada toplanmasini engelleyen iki tip uyaran vardir.
1- Dis Uyaranlar
2- Iç Uyaranlar
Amacimizin tamami ilk etapta bu dis ve iç uyaranlann etkilerini minimum seviyeye indirerek, süjeyi istedigimiz noktaya yönelterek dikkatini toplayabilmektir. Süjemizin dikkatini belirli bir noktada toplamasini engelleyecek dis uyaranlar oldukça çoktur ve bunlar 5 duyu yolu ile algilanmaktadir.
Bunlarin birkaçini siralayacak olursak:
I-Dis Uyaranlar
A-Göz ile Algilananlar
1-Isik
2- Cisim
3- Sekil
4- Sahis
B- Kulak lle Algilananlar
1 - Her türlü ses
C- Burun Ile Algilananlar
1- Her Türlü Koku
D- Dil Ile Algilananlar
1- Her Türlü Tad
E- Deri Ile Algilananlar
1- Sicaklik
2- Sogukluk
3- Nemlilik
4- Kuruluk
5- Basinç
6- Dokunma
7- Hava Akimi
II- Iç Uyaranlar
A- Solunum Sistemi Ile llgili Olanlar
B- Kardiovasküller Sistem ile Ilgili Olanlar
C- Genitoüriner Sistem Ile Ilgili Olanlar
D- Kas Iskelet Sistem Ile Ilgili Olanlar
E- Gastro Intestinal Sistem Ile Ilgili Olanlar
F- Psisik (Ruh ve Sinir) Sistem lle ilgili Olanlar
G- Her Çesit Agri
Görüldügü gibi uyaranlar çok çesitlidir. Bunlardan birini önlesek digerini önlememiz mümkün degildir.
Hipnoza hazirlik kisminda belirttigimiz ideal sartlan maksimum düzeyde yerine getirdikten sonra esas amacimiz iç uyaranlardan psisik uyaranlari önle-mektir. Isin en zor yani da budur.
Artik süjemizle karsi karsiyayiz; süjemiz de, biz de seansa baslamaya hazi riz. Seansa baslamadan önce süje ile son bir görüsme yapilarak istenenler ve izleyecegi yol kendisine ayrintili olarak anlatilir.
Süjemizden yapmasini istedigimiz seyler vardir. Ve bunu kendisine madde-ler halinde siralariz.
SÜJEMIZ HIPNOTIZE EDILIRKEN UYMASINI ISTEDIGIMIZ KURALLAR
1- Hiç birsey düsünmeyeceksiniz. Düsüncelerinizin tamamini karsida gör-tiüs oldugunuz kagidin üzerindeki noktaya yönlendireceksiniz. Suurunuza her an iç ve dis dünyanizdan yüzlerce sey gelecek. Bunlari tamamen silip, yalniz karsidaki noktayi düsüneceksiniz. Noktayi düsünmeye devam ederken farkinda olmadan düsüncelerinizin baska seylere kaydigini göreceksiniz. Bunu hissettiginiz anda suurunuzda yilmadan yeni bir mücadele safhasi açarak karsidaki noktayi düsüneceksiniz.
2- Sizi hipnotize ederken size çesitli sualler tevcih edecegim. Suallerime sadece «Evet» veya «Hayir» seklinde cevap vereceksiniz. Bazen yanlislikla size sordugum sual daha tefarruatli bir cevabi gerektirebilir. Iste o zaman hiçbir cevap ermeyiniz. Ben hatami anlar, sualimi «Evet» veya «Hayir» seklinde cevap veri- lebilecek bir sekle dönüstürürüm.
3- Suallerime «Evet» veya «Hayir» cevabi verirken kesinlikle el, kol ve mimik "areketleri yapmayacaksiniz. Basit birsekilde «Evet» veya «Hayir» diyeceksiniz.
4- Kendinizi tekrar kontrol ediniz. Herhangi bir yerinizi agritan, aci veren, ; kintilandiran veya kasan bir yeriniz var mi? Varsa lütfen düzeltin. Sizin için en ahat olduguna emin oldugunuz pozisyonda durunuz.
5- Karsidaki noktaya olan bakislariniz özellik arzetmektedir. Su sekilde bir düsunce tarzi ile bakmaniz gerekir. Nasil ki; zaman zaman kizariz, hirslaniriz veya çok asiri sinirleniriz. Iste o zaman gözlerimiz çakmak çakmak yanar. Veya çok kizdigimiz birinin üzerine atilip kavga etmek isteriz. Iste su anda da bu duygularla beraber oldugunuzu varsayarak bakacaksiniz. Bakislariniz karsi noktaya yönleni rken, sanki gözlerinizden çikan bir isik huzmesi, karsi noktayi eritip geçmektedir. Vücudunuzda biriktirdiginiz enerjiyi, önce gözbebeklerinizde toplayacak sonra noktaya yönlendireceksiniz.
6- Karsidaki noktaya sabit nazarlarla bakarken gözlerinizden yaslar akabilir. Böyle durumda herhangi bir hareket yapmayacaksiniz. Her seyi oluruna birakacaksiniz. Göz yaslariniz rahatça akacak ve siz müdahale etmeyeceksiniz.
7- Sabit nazarlarla bakarken göz kapaklarinizda bir agri duyabilirsiniz, sakin agriyi gidermek amaciyla göz kapaklarinizi hareket ettirmeyiniz.
8- Basarimiz ikimizin iyi bir iliski kurmasina baglidir. Söylediklerimi harfiyyen aninda uygularsaniz basarimiz kaçinilmazdir. Basariya el ele birlikte ulasaca- Ne zaman ki, suurunuz ve suur altiniz söylediklerime karsi direnir, otokritik yapar o zaman sizinle hiç bir yere ulasamayiz. Bundan dolayi bana güveneceksiniz.Inanacaksiniz ve hiç bir endise ve korkuya kapilmayacaksiniz.
Süjemize bunlari söyledikten sonra seansimiza baslayabiliriz. Ve direk tel- kinlerimize geçeriz. Bu soyledigim hususlarin hipnotize edilen bir süje için çok önemi vardir. Telkinleri söylerken, yeri geldiginde bunlarin sebeblerini ayrintili olarak izah edecegim. Insanoglu korkunç bir mekanizma halinde ve korkunç bir mükemmeliyette» yaratilmis. Insan gibi bir makineyi kurcalarken çok dikkatli olmak gerekmektedir? Yapilacak küçük bir hata affedilmeyecek sonuçlar dogurabilir. a Daha önce de belirttigim gibi amacimiz sujeyi kendimize inandirmamiz ve baglamamizdir. Bu isi yaparken de basta bazi fizyolojik mekanizmalardan hare-ket etmekteyiz. Bu fizyolojik mekanizmalan her gün yasadigimiz halde farkina varamayiz. Tip tahsili yapmis bir kisinin olayin temelini bilmesi nedeniyle bunla-dan istifade edebilmektedir. Bu tip algilama bozukluklari her insanda olur; E-algilama yanilmalari duyularimizin fonksiyonfan ile ilgilidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
psikoterapide hipnozla tedavi teknikleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Hafızayı Güçlendirme Teknikleri
» Göbek Küçültme Teknikleri :)
» Tarih Ders Çalışma ve Teknikleri
» tarih boyunca uygulanmış idam teknikleri
» Kravat Nasıl Bağlanır? - BağLama TeknikLeri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir :: Genel Bilgiler :: Sağlık :: Beyin Psikoloji-
Buraya geçin: