BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir
Merhaba Ziyaretçi,
Formumuza Hala Kayıt Olmadınmı?
Formumuzdan Faydalanmak İstemezmisin?
Forumda Bilgi Paylaşımı Yapmak İstemezmisin?
Moderatorlermize Ödevlerin Hakkında Soru Sormak İstemesmisin?
Tabiki İstersin O zaman Ne Duruyorsun Hemen Kayıt Ol ve Bilgilermizden Faydalan..

Pratik Bilgiler Uyeols10
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir
Merhaba Ziyaretçi,
Formumuza Hala Kayıt Olmadınmı?
Formumuzdan Faydalanmak İstemezmisin?
Forumda Bilgi Paylaşımı Yapmak İstemezmisin?
Moderatorlermize Ödevlerin Hakkında Soru Sormak İstemesmisin?
Tabiki İstersin O zaman Ne Duruyorsun Hemen Kayıt Ol ve Bilgilermizden Faydalan..

Pratik Bilgiler Uyeols10
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir


 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  


 

 Pratik Bilgiler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:40 pm

LEKE ÇIKARTMA SANATI

Yünlü, pamuklu, ipek kumaşlar için elinizin altındaki sihirli leke çıkartıcıyı biliyor musunuz? Kuru fasulyenin haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir. Bunu sakın unutmayın.

ALÇI LEKESİ
Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin.

ALKOL LEKESi
Cilalı ahşap üzerinde: Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın, sonra parlatın.
Masif ahşap üzerinde: Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz.
Leke çok inatçıysa, çakmak benzinini deneyiniz.

ALTIN TEMiZLiĞi
Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde 1/2 saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.

ALÜMİNYUM TEMiZLiĞi
Kimi zaman alüminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra kararırlar). Bunların temizliği de kolaydır. İçinde kuzu kulağı pişirin veya süt kaynatın. Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile birkaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle alüminyum kaplarınıza sürün. Pırıl pırıl olacaklardır.

AMPULLERIN TEMiZLİĞİ
En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.

AT KESTANESi
Elleriniz için:At kestanesi tozu ile ellerinizi yıkarsanız beyaz ve yumuşak olmalarını sağlarsınız. Çamaşırlar için: Özellikle beyaz çamaşırları at kestanesi suyuyla yıkarsanız kar gibi beyaz olurlar. Ayrıca, at kestanesiyle yıkanan çamaşırlar nemliyken ütülenirse kolalı gibi olur.

AYAKKABIDAKI LEKELER :

SU LEKESi
Boyamadan önce vazelin sürün.

KÜF LEKELERi
Bir beze gliserin sürerek lekeleri silin.

Spor ayakkabılar
Benzine batırılmış, eski diş fırçasıyla temizleyin.

Açık renk ayakkabılar
Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar.

Koyu renk ayakkabılar
Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle temizleyin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl gözükecektir.

Vernikli ayakkabılar
Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir.

Süet ayakkabılar
Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları, su buharına tutun. Sakın ıslakken fırçalamayın. İyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.

Rugan ayakkabılar
Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık çatlamalarına sebep olacağı için serin yerde saklayın.

Kahverengi ayakkabılar
Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın sonra siyah cila sürün.

AYNA TEMIZLİĞİ
Aynanızı temizlemenin iki basit yolunu sıralayalım.
- Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın.
-Yarıya kesilmiş çiğ patatesle aynayı ovalayın. Sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın.

Sinekler karşı : Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellersiniz.

BALMUMU LEKESi

Lekeli yere bir kurutma kağıdı yerleştirip, balmumunu emmesi için üstünde sıcak ütüyü gezdirin.

BLUCiNLERIN RENGi :

Rengini devamlı olarak açılmasını istemiyorsanız, yeniyken içine bol miktarda tuz atılmış soğuk suda 12 saat kadar bırakın. Renginin belirgin bir sabitlik kazandığını göreceksiniz.

BOYA :

Kokusundan rahatsız olursanız

Taze boya kokusunu yok etmek için iki çareden yararlanabilirsiniz.
-Boya kutusuna, litre başına 2 çorba kaşığı vanilya karıştırın.
-Veya boyadığınız odaya, içinde ke*** bir soğan bulunan soğuk su dolu bir kap yerleştirin.
Ekmek içiyle doldurulmuş bir tabak da aynı işi görecektir.

TEMiZLiĞi

Oda duvarlarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır. Üstelik bu işin püf noktaları bilinmiyorsa?

- Odanın ortasına, kaynar su dolu bir kap bırakın. Kapı ve pencereleri iyice kapatın. Meydana gelecek buhar duvarları nemlendireceğinden temizlik işiniz oldukça kolaylaşacaktır.
- Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin. Böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
- Boyalı duvarlarınızı, iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, nişastalı suya batırdığıız süngerle silin. Böylelikle bir sonraki temizlik işlemini kolaylaştırmış olursunuz.

PARMAK IZLERI

- Duvarın boyasına zarar vermeden bu sevimsiz parmak izlerinden kurtulabilirsiniz.
- İzleri kesilmiş patates parçasıyla ovuşturun.
- Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:40 pm

CAM ÜZERİNDEKI BOYA LEKELERİ
- Eğer lekeler küçükse, bunları jiletle kazıyarak çıkartabilirsiniz.
- Daha inatçı ve büyük boya lekelerini önce alkolle ıslatın, sonra jiletle kazıyın.

KUMAŞ ÜZERİNDEKI BOYA LEKELERİ

- Leke henüz oluşmuşsa, yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir.
- Leke kurumuşsa, sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın. Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terebentinle silin.

BÖCEK ÖLÜLERI LEKE YAPMIŞSA ;
- Beyaz çamaşırlar: Çamaşır suyuyla yıkayın.
- Renkli kumaşlar: Lekeyi ılık suyla ıslatın, sonra amonyaklı suyla fırçalayın.

CEVİZ LEKESİ
Taze ceviz lekesinin ellerde bıraktığı sevimsiz lekeyi çıkarmak için pamuklu bir bez parçasını sirkeye batırıp lekelere sürtün. Sonra ellerinizi soğuk suyla yıkayın.

CEZVEDEKİ LEKELER
Cezvenizdeki kahve lekelerini tuzla ovarsanız hemen çıkarlar.

ÇAMAŞIRLAR

Yeni çamaşırlar:
Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.

Kaynatırken: Çamaşır kaynatırken oluşan buharı önlemek için, tülbent içine koyduğunuz defne yapraklarını kaynama suyuna atınız.

Beyazlık: Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.

Sararmışsa: Çamaşırlarınızın kat yerlerinde oluşan sarı çizgileri yok etmek için, bunları çiğ sütle ıslatın. Güneşte kuruttuktan sonra yıkayın.

Renk: Keten çamaşırlarınızın, nazik trikolarınızın, bluzlarınızın ilk günkü parlaklıklarını ve güzel renklerini devam ettirmek istiyorsanız, son durulama suyuna beyaz sirke ilave edin.

ÇAMUR LEKESI

Hiçbir zaman elbiseyi hemen fırçalamayın. Çünkü çamur lekesi genellikle kuruyunca hafif bir fırçalamayla çıkarlar. Eğer leke çıkmamakta ısrar ederse, eşit miktardaki su ve sirke karışımıyla silin.

ÇANTALAR
Deri çantalar
- Çantalarınızı cilalayarak yağmur lekelerine karşı koruyun.
- Eğer, bu kurala uymadınızsa ve yağmur çantanızda sevimsiz lekeler oluşturduysa, çantanızı kısa bir müddet kaynar su buharına tutun. Kurur kurumaz da, ihmal etmeden hemen cilalayın.

Güderi çantalar
Rutubet, güderi çanta ve eldivenlerinizde küf izleri oluşturabilir. Fakat gliserinle fırçalarsanız bu kusuru yok edebilirsiniz.

ÇAY LEKESİ

Kumaş üzerindeki lekeler
- Beyaz kumaşta: Limon suyuyla silin. Sonra soğuk suyla durulayın.
- Renkli kumaşta : Taze lekeyi yumurta sarısını suyla karıştırarak ovuşturun. Leke eskiyse, gliserinli suyla silmeniz gerekir.
Halı üzerindeki lekeler: Eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımıyla lekeli yerleri siliniz.

ÇİMENTO LEKESİ

Yerdeki çimento lekelerinin üzerilerine sıcak alkol sirkesi dökün. Kuvvetli fırçaladığınızda yok olduklarını göreceksiniz.

ÇİKLET YAPIŞTIYSA

Kendimiz çiğnemesek de elbisemize her an bir çiklet yapışması olağandır. Çikletin yapıştığı yerin tam altına isabet eden yerine naylona sarılmış bir miktar buz koyun. Biraz bekleyin buzun soğutucu etkisiyle çiklet donar. Sonra bir fırçayla bu donan çikleti fırçalarsanız, hepsi yapıştığı yerden çıkar.

ÇİKOLATA LEKESİ

Kumaş üzerindeki leke
- Çikolata lekesini temizlemenin en iyi yolu gliserinle ovuşturup yağ emici iki kağıt arasında bir müddet bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır.
- Eğer bu yeterli olmazsa ve lekelenen kumaş rengi bozulmayan cinsten ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin.

Halı üzerindeki leke ;
Sabunlu suyla lekenin dış kısmından başlayarak içe doğru silin. Üzerine talk pudrası döküp bir müddet bekleyin. Süpürdükten sonra eşit miktarlardaki su ve alkol karışımıyla silin.

Etek ve Pantolondaki Parlaklıkların Giderilmesi ;
Kabuğu soyulmuş patatesi iyice yıkadıktan sonra ikiye bölün. Bu kestiğiniz tarafı kumaşın parlak yerine sürmeye başlayın. Birkaç kez tekrarladığınız bu işlemden sonra eteğinizi kurumaya bırakın. İyice kuruduktan sonra da bir fırçayla fırçalayın. Kumaştaki parlaklıktan eser kalmadığını göreceksiniz.

Fondöten Lekesi
Elbisenize bulaşan fondöten leke bırakmışsa, bunu etere batırılmış bir bezle silin. Oluşan hare sabunlu suyla yıkanınca yok olacaktır.

Kan Lekesi
Hiç denememeniz gereken usul kan lekesini çıkartmak için sıcak su kullanmaktır. Lekenin pişerek daha fazla yerleşmesine yol açar sıcak su. Oysa bazı özel yollarla kan lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
-Beyaz kumaşlarda: Lekeyi oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.
-Renkli kumaşlarda: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin. Bir başka usul de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir. İyice kuruyunca fırçalayarak temizlersiniz.

-Halıda kan lekesi:
Lekeli yerleri beyaz sirkeyle ovuşturun.

KAHVE LEKESİ :

Leke henüz oluşmuşsa üzerine biraz tuz dökün.

Beyaz pamuklu kumaşta:
Lekeyi sabunlu su ile çıkaramazsanız, oksijenli su ile silin. Bu da yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanmaktan başka çareniz yok demektir.

Renkli kumaşta:
Lekeyi çıkartmak için birkaç yol deneyebilirsiniz. -Lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın.

Nazik kumaşlar için:
Şu karışımı deneyebilirsiniz. Sıcak suya bir yumurta sarısı ve birkaç damla gliserin katın. Bununla lekeli kısmı silin ve ılık suyla durulayın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:40 pm

Halı üzerinde:
Lekeli yeri, eşit miktarlardaki alkol ve beyaz sirke karışımıyla silin.
Cilalı ahşap üzerinde: Oksijenli suyla silin. Sonra lekeli yeri
cilalayın .

MERMER ÜZERİNDEKİ LEKELER :

Boyalı lekeler:
Meyva, kahve, içki ve nikotin lekeleri içine birkaç damla amonyak katılmış çamaşır suyuyla ovuşturulunca yok olurlar. Sonra duru suyla silmeyi ihmal etmeyin.

Mürekkep lekesi
Birkaç damla amonyak ve %20 oranında oksijenli su karışımıyla lekeleri ovun. Kuruyunca mermerlerinizi yumuşak bir bezle parlatın.

Yağ lekeleri
Mermer üzerindeki yağ lekelerini çıkartmak için benzin kullanın. Ancak bu işi ateşten uzakta yapmayı sakın ihmal etmeyin.
Sararan mermerler

Sabunlu suyla silin. Sonra tuz katılmış limon suyuyla ovuşturun. Durulatıp kurutun.

PAS LEKELERİ
Oksalit asit pas lekeleri için birebirdir. Bir kaşık oksalit asidi az miktardaki sıcak su içinde eritin. Buna batırdığınız bir bezle lekeli yerleri ovun.

Beyaz mermerler ;
Bol tuz ilave edilmiş limon suyuyla ovun. Bir fanila parçasıyla parlatın.


MEYVA LEKELERİ
Beyaz kumaş üzerindeki leke ;

Lekeyi amonyaklı suyla yıkayın. Çıkmazsa, çamaşır suyu ilave ettiğiniz sabunlu suya batırıp lekeli kısmı ovuşturun.

Renkli kumaş üzerindeki leke:
-90 derecelik alkol,
-Amonyak ilave edilmiş oksijenli su,
-Ekşimiş süt: İki-üç saat leke üzerinde bırakacağınız ekşimiş süt, meyva lekesini çıkartacaktır.
Renkli kumaş üzerindeki meyva lekelerini bu sıraladığımız malzemelerden elinizin altında bulunanı veya kolayınıza geleni ile temizleyebilirsiniz.

Sentetik kumaştaki leke:
-Limon suyu
-Beyaz sirke
-Hafif amonyaklı su

Bu malzemelerden herhangi birisine batırdığınız bir pamuk parçasıyla lekeyi silin. Ancak bu işi yapmadan önce lekeli kısmın altına bir kumaş parçası koymayı unutmayın.

Yünlü ve ipekli kumaştaki leke:
Lekeli kısmın altına su emen bir kumaş parçası yerleştirin ve Lekeyi beyaz sirkeyle silin.

Eldeki lekeler:
Ellerinizdeki meyva lekelerini sirkeyle yıkar veya silerseniz kolayca çıkarabilirsiniz.

MOBİLYALARDAKİ LEKELER :

Boyalı mobilyalarda :

Su lekeleri:Mantar tıpayla ovun.
Sinek pisliği: Kahve telvesiyle lekeleri silin veya sirkeyle ovun.
Şeker lekesi: Ilık suyla hafifçe sulndırılmış kahve telveleri kolayca temizler.

Cilalı mobilyalarda :

Su lekeleri:
Eşit miktardaki zeytinyağı ve 90 derecelik alkolü karıştırıp buna batıracağınız bezle ovuşturursanız lekeleri yok edebilirsiniz. Eğer mobilyanızın cilası hafif bozulduysa zeytinyağı ve sigara külü karışımına batırdığınız bir bezle daireler çizerek yenileyin cilasını.

Sıcak tabak izi:
Üzerine terebentin sürün ve kaynamamış ketenyağıyla ovun. Sonra temiz ve yumuşak bir bezle parlatın.

MUM LEKELERİ :

Cilalı ahşapta:
Bir karton parçasıyla kazıyarak mümkün olduğu kadarını çıkarın. Sonra sıcak suyla ovun. Eşit oranlardaki terebentin ve ketenyağı karışımına batırdığınız bezle lekeyi ıslatın. Kuruduktan sonra parlatın.

Vernikli mobilyada:
Kartonla kazıdıktan sonra petrole batırdığınız bir bezle silin.

Örtüde:
Mumun koparabildiğiniz kadarını kaldırın örtüyü yıkayın. Kuruduktan sonra ütülerken mum lekesinin bulunduğu yeri iki kurutma kağıdı arasına koyun.

MÜREKKEP LEKESİ

Deri eşya üzerinde:
Biraz limon suyuyla lekeyi fırçalayın. Kağıt üzerinde: Lekeli kağıdın altına kurutma kağıdı koyun. Lekenin üzerine birkaç damla oksijenli su sıkın. Sonra kuru bir pamuk parçasıyla kurutun.

Kumaş üzerinde:
-Dayanıklı bir kumaşsa:
Biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır.
-Nazik bir kumaşsa:
Leke kuruyunca, üzerine talk pudrası dökün. Kaybolana kadar fırçalayın.
-Beyaz çamaşırda:
Hemen lekenin üzerine sulandırılmış hardalı yayın. Yarım saat kadar bekleyip, süngerle lekeli yeri yıkayın.

MOBİLYA ÜZERİNDE :

-Eğer leke tazeyse içine çiğ süt veya limon suyu ilave ettiğiniz sıcak su yeterli olacaktır.
-Leke eskiyse zımpara kağıdı ile kazıyın. Muntazam daireler çizerek mantar tıpayla parlatın.

PARMAKTAKI LEKELER :
En etkilisi domates suyuyla ovmaktır.

Kırmızı mürekkep lekesi:
Üzerine hardal sürüp birkaç saat öylece bırakın. Kırmızı mürekkep lekesinden sizi kurtaracak en iyi malzeme budur.

Nikotin ;
Eldeki nikotin lekeleri
-Leke belirsizse biraz limon suyu ile ovuşturmak size yeterli olacaktır.
-Leke daha ciddiyse çamaşır suyuna başvurmanız gerekir.
-Leke oldukça koyuysa şu hamurdan yararlanın: Bir çorba kaşığı bikoarbonat dö sud, bir çorba kaşığı ponza taşı pudrası ve birkaç damla limon suyunu karıştırın. Bununla elinizi iyice ovuşturun.

Kumaştaki nikotin lekesi:
Leke yok olana kadar 90 derecelik alkole batırdığınız bir bezle ovun.

Küllük üzerindeki lekeler :
Yıkadığınız halde küllükteki lekeler çıkmadılarsa, bunları ince tuza batırdığınız bir mantar tıpayla ovun.

OJE LEKESİ

-Aseton ile.
-Veya eşit ölçülerdeki alkol ve eter karışımı ile çıkartabilirsiniz. Her iki halde de lekenin altına 4-5 kat katlanmış beyaz bir bez koyun. Lekeyi silerken bu bez kirleneceğinden, kirin elbiseye geçmemesi için, kontrol edin ve lekenin altına bezin temiz kısımlarının kaydırın. Leke hemen çıkmazsa bu işlemi bir daha tekrarlayın. Sonra asetonu uçurarak leke bırakmasını önleyin.

OT LEKESİ

Lekeyi ıslattıktan sonra üzerine eşit miktarda sofra tuzu ve kırımtartar serpin. Güneşte kurusun.

PAS LEKESİ

Sentetik olmayan kumaşlardaki lekeler:
-Tuzlu limon suyuyla ovuşturun. Sonra içine biraz amonyak katılmış suyla silin ve durulayın.
-Lekeli kısmı suyla ıslatın ve kaynar su buharına tutun. Kuzu kulağı ile ovun, sıcak su ile durulayın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:40 pm

entetik kumaşlardaki pas lekeleri:

Diğer kumaşlardan daha çok dikkat gerekir, en etkili çözüm lekeli kısmı biraz limonla ovmaktır.

RUJ LEKESİ :

-Ruj lekeli kumaşı etere batırılmış bir pamukla silmek ve bu işlemi birkaç kez tekrarlamak gerekir. Ancak bu işlemi yaparken ateşten uzakta durmakta fayda vardır. Eter çok yanıcı bir maddedir.
-Lekenin üzerine sabun sürün ve bir saat öyle bırakın. Sonra yıkayın.
-Üzerine pamukla oksijenli su damlatın. Sonra suyla durulayın.

SEBZE AYIKLARKEN ELLERDEKİ LEKELER :

Sebzeleri ayıklarken ellerde oluşan lekeler, ellerimizi yıkadıktan sonra bile temizlenmezler. Fakat portakal kabuğuyla ovarsak hemen kurtuluruz bu sevimsiz lekelerden.

SÜT LEKESİ :
-Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin.
-Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elin hafif temasıyla benzini uçurun. Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin.

SU LEKESİ :

Bilirsiniz, su da leke yapar. İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bir bardak ya da şişenin dibiyle ovun. Fanilalarla yünlüleri ütülemek yeterlidir.

ŞARAP LEKESİ :

Beyaz kumaşta şarap lekesi:
-Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
-Örtünün üzerine dökülür dökülmez hemen tuz serpin. İlk yıkamada çıkacaktır. İnatçılık ederse, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katınız.
Renkli kumaşta şarap lekesi:
Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın. Beyaz pamuklu örtüde: Hemen lekeli kısmı beyaz şarapla ıslatın.

TENTÜRDİYOT LEKESİ :

Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin vb. şeyler ya da oksijenli su kullanılır.

TEREYAĞI LEKESİ :

-Sentetik kumaşta:
Sabunlu su yeterli olacaktır.

Pamuklu ve beyaz kumaşta:
Yıkamadan önce kuru sabun sürtün.

Yünlü veya ipeklide:
Talk pudrası ve tebeşir tozundan yararlanın.

TERLEME LEKESİ :

-Beyaz renkli elbiselerde:
Asitoksalitle silin. Durulayın, sonra oksijenli su ile silin.

-Nazik kumaşlarda:
Hafif amonyaklı veya limonlu su yeterli olabilir.

-Yünlü kumaşta:
Kumaşı birkaç saat sirkeli soğuk suda bırakarak lekeleri temizleyebilirsiniz.

ÜTÜDE SARARAN ÇAMAŞIR :

Sararan kısmı nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra yine bir bez aracılığıyla ütünüzle kurutun. Leke yok olacaktır. Bir başka yol da sararan kısmı oksijenli su ile ıslatıp, yine ütüyle kurutmaktır.

YAĞ LEKESİ :

Sıçrayan yağlar:
Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur.

ZEYTiNYAĞI LEKESİ' ni elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın. Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. Çıkacaktır.

YUMURTA LEKESİ :

-Yumurta lekelerini çıkartmak için suyu soğuk olarak kullanmanız şarttır.
-Genellikle sabunlu su yeterli oluyorsa da beyaz kumaşlarınız için biraz çamaşır suyu ilave edebilirsiniz.
-Ke*** limonla lekeli yerleri ovun.
-Suda haşlayarak ezdiğiniz bir parça patatesle ovuşturun.
-İçinde çakıl bulunmayan nemli toprakla yumurta lekelerini silin.


ZAMK LEKESİ :
Çıkartmak istediğiniz lekenin altına su emici bir kumaş parçası koyun ve lekeli kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir bezle silin sonra durulayın.

ZİFT LEKESİ :
Üstüne vazelin sürüp bir saat bekletmek sonra da lekeyi her eczaneden rahatlıkla bulabileceğiniz eterle silmeniz gerekmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:41 pm

Tuz Miktarı :
Yemeklere konan tuz miktari pişen yemeğin çeşidine göre değişir.
Sulu ve soslu yemeklere baslangıçta az tuz koyun,yemek pişince tekrar ilave edebilirsiniz.
Kırmızı etli yemeğe,iyice piştikten sonra, beyaz etli yemeğe pişmesine yakın tuz koyarsanız yemekler daha lezzetli olur.

Yemek Tuzluysa :
Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak icin, 1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın. Bir kaç dakika kaynatın.

Mumlar :
Mumları kullanmadan önce iki saat derin dondurucuda bekletirseniz daha uzun ömürlü olurlar.

Et Yemekleri :
Et yemeklerine katılan bir miktar şarap etin iyice yumuşamasını ve lezzetli olmasını sağlar.

Sütünüz Kaymak Tutmasın :
Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz.

Sütün Taşmasını Önlemek :
Sütü kaynatacagınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.

Çatal Bıçak Temizlerken :
Çatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa,onlari çamaşır suyuna batırabilirsiniz.Çamasır suyu hem temizler hemde mikroplardan arındırır.Daha sonra iyice durulayın.

Kristaller :
Kristalleri yıkadıktan sonra içine sirke ve tuz konmuş su ile durularsanız pırıl pırıl olurlar.

Kek Kalıbı :
Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin. Kağıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.

Soğan Sarımsak Kokusu :
Ellerdeki soğan,sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patates ile ovun.

Sigara Küllükleri :
Sigara küllüklerini tuzla silerseniz pırıl pırıl olur.

Etiket Izi :
Çeşitli eşyalarin üstündeki etiket izini mobilya cilası sürüp kuru bezle silerek çıkarabilirsiniz.

Çay Lekesi :
Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçasıyla silinir. Ilık su ile çalkalanır.

Etleri yumuşatmak için :
Limon suyu etleri yumuşatır. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.

Ekmeğin küflenmemesi için :
Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeğinizi koyarken ufak bir kabın içine de tuz koymayı da ihmal etmeyin.


Yumurta kırarken :
Yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.

Kek kalıbı :
Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa kalıbın altına ıslak bir bez yayıp biraz bekletin.

Makarna pişirirken :
Haslama suyuna, azıcık sıvı yağ katılırsa hem su kaynayınca taşmaz, hem de makarnalar birbirine yapışmaz.

Yemek taşarsa :
Yemegin taştığı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.

Salata :
Salatayı erken yapmanız gerekirse bozulmaması için üzerine nemli bir bez örtün ve sosunu koymayın. Sofraya alırken sosunu ilave edin.

Lavaboyu temizlerken :
Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardımcıdır. Kötü kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyice temizler.

Vazodaki çiçekler :
Vazodaki çiçeklerin uzun ömürlü olması için suyuna birkaç damla çamasır suyu katılır.

Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

Baş ağrısı için :
Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin. (Birkaç tane)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:41 pm

Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.

Şarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için :
Mantarı kaynar suyun içine atın.

İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için :
Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.

Buz dondururken :
Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır. Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

Dişlerinizi doğal temizleyin :
Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

Küçük yanıklar için :
Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

Ağız kokusu için :
Kahve çekirdeği çiğneyin.

Arı, sivri sinek sokmalarına karşı :
Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

Fermuarlar sıkışırsa :
Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.

Gözlük camları :
Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa :
Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denedinizmi ?

Çiçekleriniz için :
Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

Gülleriniz boyunlarını bükerse :
İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

Saksı çiçekleriniz için :
Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yokedersiniz.

Kapılarınızı vs. cila yaparken :
Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.

Akü Başları oksitlenirse :
Cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz.

İskambil kağıtlarını :
Kolonya ile silip yumuşak bir bezle kurulayın.

Fareleri kaçırmak için :
Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

Boya fırçaları sertleşmiş ise :
Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa :
Asetonla silin.

Mangal ızgaranızı temizlemek zordur :
Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis artıkların yumuşadığını göreceksiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:41 pm

Boya kokusunu gidermek için :
İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.

Cam kırıklarını :
Temizlersiniz fakat kıymıkları göremessiniz bunuda temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için :
Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın.

Balıklı tava kokusu :
Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

Ke*** Limonu nasıl saklarsınız ?
Küçük bir tabağa toz şeker serpin,ke*** tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.

Patates haşlarken:
Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda.

Balık Kokusu :
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız

Limon Kabukları :
Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız.Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz

Kahve Nemli İse :
Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun

Tuzluk Tıkanıyorsa :
Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz

Kolay Soğutma :
Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaklardır.


Soğan Soyarken :
Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.

Patetes Pişirmenin Püf Noktası :
Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkarır ?
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.

Bakır Kapların Parlatılması :
Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.

Sıktığınız Limonları Atmayın :
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.

Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir ?
Önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

Mutfakta Tıkalı Lovaboların Açılması :
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tıkalı yer hemen açılacaktır.

Mutfaktaki Haşerelerle Savaş :
Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.

Kavanoz Kaplamaları :
Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak. Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açılır. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız. Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da şıkışan kapaktan kurtulabiliriz.

Ekmek :
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa bıçağımızın ucunu biraz ateşe tutarsak daha kolay yapabiliriz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:42 pm

Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.

Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.

Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.

Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.

Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.

Patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın.


Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.


Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin.


Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz.

Eğer tencere kapağınızın tutucağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı geçirebilirsiniz. Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izalasyon.

Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kulanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir.



Pasta yaparken katı yağ kullanacaksanız onu rendenin kalın tarafı ile rendelemeyi deneyin. Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay işlenir.

Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.

Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin

Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.

Eğer galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa mikser ya da blenderdan geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir.

Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.


Sert et etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını göreceksiniz.

Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.


Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.


Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz fırın torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer. Ayrıca fırın torbasının içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz.


Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.



2 Çorba kaşığı yoğurdu, sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün. Çok daha lezzetli olacaktır
.


Satın aldığınız havucun yapraklarını atmayın, salatalarınızda kullanın. Çünkü bu yapraklarda kemik erimesini önleyen kalsiyum bol miktarda bulunur.

C vitamini ısı ile çok çabuk kaybolur. Bunun için C vitamini içeren sebze ve meyveleri fazla bekletmeden taze olarak tüketin.


Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok. Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.

Hazırladığınız kekin, fırında pişirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:43 pm

Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklıya bilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler. Mantarları hiç bir zaman plastik torbada muhafaza
etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.


Tencerede kalan soslu makarnayı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir. Çünkü tencerenin dibi tutar yada alt tarafı ısınır üzeri soğuk kalır. Makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir süre ocak üzernde bekletin. Böylece makarnanız kolayca ısınacaktır.


Yumurta yüksek ısıda sülfirikasit çıkaran bir besin olduğu için on dakikadan fazla haşlamayın.

Hamur açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir şişeyi deneyin. Hamurunuzun daha kolay açıldığını göreceksiniz.

Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.


Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.

Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.

Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu yada sirke ile toz şeker ilave edin iyice karıştırın


Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.


Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin. Kokteyllerin içerisine bunları kullanın. Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir


Uzun süre saklanan kuru soğanlar filizlenmeye başlar ve tazeliğini yitirerek çürür. Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.

Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suyun içerisine koyup ıslatın ve kesin. dağılmayacaklardır.


Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.

Akşamdan artan pirinç pilavını ısıtıp yemeği sevmiyorsanız, onu çorbalarınızda değerlendirebilirsiniz.


Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun. Buharda ısıtılan tavuk lezzetinde hiçbir şey kaybetmeyecektir.

Makarnanızı soğuk suyun altından geçirmeniz gereken yegane zaman onu soğuk olarak servis yapacağınız zamandır. Yada üzerine kaynar bir sos döküp anında servis yapacağınız zamandır. O zaman pişirme sürecini durdurmak için soğuk suyun altında gezdirin ve suyunu iyice süzün.


Satın aldığınız kaşar peynirini uzun süre saklamak istiyorsanız onu küçük porsiyonlara ayırın ve buzlukta dondurun. İstediğiniz kadarını çözülmesini bekleyip kullanabilirsiniz.


Maydanozu yemeklerinize ateşten almadan bir kaç dakika önce ilave edin. Çünkü pişmiş maydanoz acımtırak bir tat alır ve vitamini kaybolur.


Kırmızı et ile hazırladığınız yemeklerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına sarımsak sürün. Daha sonra az yağ ile fırında kızartın.


Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenin taze kaldığını göreceksiniz

Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatal ile bir kez delin, sonra suyunu sıkın.

Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca pilastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın.

Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistancevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.


Kahvaltı yada çay saati için hazırladığınız hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.

Elma formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir.
Ayrıca sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır.


Bir adet kivide, bir portakalda olan C vitaminin iki katı vardır.

Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız suyunu atmayın. Yoğurdun tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadır.

Evinizde mayonez hazırlarken bir kez de zeytinyağı yerine susam yağını deneyin. Mayonezinizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Yemeğinizin yağı fazla kaçtı ise içine bir kaç küp buz atarak yağların buzun üzerine toplanmasını sağlayabilirsiniz.


Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda çok az haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçükte doğrayın ve pilav yaparken içine katın. Pilavınız daha lezzetli olacaktır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek


avatar


Kayıt tarihi : 01/01/70
Aktiflik :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Deneyim :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Saygınlık :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue998 / 999998 / 999Pratik Bilgiler Right_bar_bleue

Seviye :
Pratik Bilgiler Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pratik Bilgiler Right_bar_bleue


Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Pratik Bilgiler   Pratik Bilgiler EmptyPerş. Tem. 22, 2010 6:43 pm

Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haşlama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun. Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun.

Cevizle dost olun. İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yaralıdır.
Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir.


Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince ince doğranıp tencereye konulmalı. Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.


Evde pasta yaparken kulandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.


Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyun folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.

Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz, parçalara ayrılmış olarak almayın. Temizlenmiş, bütün olarak alın.
Çünkü derisiz et zararlı bakterilere karşı daha açık ve duyarlıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Pratik Bilgiler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Pratik patik,çorap modelleri
» İlginç Bilgiler:D:D
» NFS Pro Street Bilgiler
» İpuçları-Kısa Bilgiler
» En İlginç Bilgiler(yararlı)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BZMFRM,Oyun Arşivi,Program Arşivi,Online Oyunlar,Knight,Metin2,CS,Ödev Arşivi,Online,Slayt,İndir :: Genel Bilgiler :: Yemek Tarifleri-
Buraya geçin: